Ενρίκο Καρούζο |
Ο Φρανσέσκο Λαμπέρτι μιλούσε για φωνή η οποία βγαίνει από την σπονδυλική στήλη! Θα αναρωτηθεί κάποιος που το ακούει αυτό, αν όντως είναι δυνατόν. Και σήμερα ακόμα είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια. Γνωρίζουμε όμως σήμερα και άλλο δηλαδή ότι, η αγωγιμότητά του ήχου περνάει δια μέσω του αέρα, αλλά πιο πολύ δια μέσω των οστών. Άρα από αυτήν την άποψη μεμονωμένα τουλάχιστον, μάλλον πρέπει να δικαιώνεται αυτός ο πολύ μεγάλος δάσκαλος του 19ου αιώνος, ο οποίος άφησε μεγάλη κληρονομιά στην μεγάλη ιταλική σχολή του Μπέλ Κάντο. Αυτή η πληροφορία είναι πάρα πολύ σημαντική, και θα πρέπει να βιωθεί από τον κάθε τραγουδιστή. Εφόσον αυτή βιωθεί θα πρέπει να είναι και το αισθητήριο που θα πρέπει να βιώνεται στην διαχείριση της εκπνοής σε κάθε μουσική φράση. Αυτός ο αναπνευστικός συντονισμός είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία στον τραγουδιστή, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν χορευτή παγοδρόμο υψηλής κλάσεως, η από έναν κορυφαίας κλάσεως κολυμβητή, με την διαφορά ότι ο τραγουδιστής καλείται όλον αυτόν τον αναπνευστικό σωματοσυντονισμό να τον εξαργυρώσει σε πρώτης ποιότητος φωνητικό ήχο.
Για την ακρίβεια η αεροδυναμική ενέργεια πρέπει να μετατραπεί σε ακουστική ενέργεια! Μία βασική προϋπόθεση σε όλο αυτό το έργο, είναι ότι ο αναπνευστικός συντονισμός θα πρέπει να εκτελείται αβίαστα, χωρίς την παρουσία σφιξίματος. Όπου ευδοκιμεί σφίξιμο ευδοκιμεί συνήθως και μπλοκάρισμα στην αναπνοή. Η αναπνοή στο σώμα θα πρέπει να διαχέεται με την μορφή που έχουν τα κύματα στον ωκεανό. Μια ακόμα πιο παραστατική εικόνα ίσως να ήταν το κύμα που σκάει έξω στην στεριά. Όταν το κύμα τερματίζει έξω στη στεριά (εκπνοή) τότε βλέπουμε μια επιστροφή του νερού προς τα πίσω στο μέρος της θάλασσας, (εισπνοή) και μετά ξαναεπιστρέφει το νέο κύμα πάλι έξω στην στεριά. Κάπως έτσι με μία τέτοια αρμονία πρέπει να λειτουργεί η αναπνευστική μας ροή στο τραγούδι. Η όλη μας κίνηση θα πρέπει να λειτουργεί αρμονικά και να ακολουθεί μία φυσική ροή. Η εικόνα παραπέμπει σε μία κίνηση κατά βάθος ενεργητικά χαλαρωτική.
Αυτή θα μπορούσαμε να πούμε βέβαια ότι είναι όχι μια απλή μορφή χαλάρωσης, αλλά μια κατάσταση που αποκαλείται ως ενεργητική χαλάρωση. Η ενεργητική χαλάρωση είναι η μητέρα όλων των καλών τεχνών και των αθλημάτων. Πρέπει να συνδυασθεί η ένταση της δύναμης ταυτόχρονα με μια χαλαρωτική, αποδεσμευτική ενέργεια. Εδώ πέρα ισχύει και ο όρος δεξιότητα. Μπορούμε λοιπόν αυτήν την ενέργεια ή την δεξιότητα, να την συναντήσουμε σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις τέχνες. Εδώ θα μπορούσαμε να παραληρήσουμε και να παρατηρήσουμε την κίνηση ενός δρομέα κατά την εκκίνηση ακόμα πριν ξεκινήσει τι εικόνα μας δίνει η όλη του σωματική κατάσταση και τι επίσης εικόνα παίρνουμε κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά και τι εικόνα παίρνουμε στον τερματισμό και στην πλήρη λήξη του. Αυτή η κατάσταση κατά βάση κατακτάται με την τακτική και σωστή νευρομυϊκή εξάσκηση. Επίσης εδώ να πούμε ότι ανήκει στις δεξιότητες του εγκεφάλου, ο οποίος παίρνει τα ερεθίσματα μέσω του νευρικού συστήματος. Απαιτείται ακαριαία νευρομυϊκή ενεργοποίηση και ταυτόχρονα όχι σφίξιμο. Για να κατακτηθεί αυτή η αναπνευστική διαδικασία θα πρέπει λοιπόν η αναπνοή να εκτελείται πλέον ως μια αντανακλαστική διαδικασία, και όχι ως μία επί τούτου σφικτή βεβιασμένη αναπνοή, με την συγκεκριμένη κατεύθυνση του αέρα.
Ίσως είναι αυτό να είναι και η πιο βασική παρατήρηση πάνω στην συνέχεια της ροής της αναπνοής, οπτικά αλλά και αισθητά. Θα πρέπει να υπάρχει το ευχάριστο αίσθημα της συνεχούς ροής –ανακύκλωσης του αέρα που λειτουργεί τελικά εξ ανακλάσεως. Μια βασική παρατήρηση είναι ότι μετά από ένα μάθημα θα πρέπει να υπάρχει ένα ευχάριστο αίσθημα πάνω στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα. Όταν έχουμε ένα όχι ευχάριστο σφίξιμο σωματικά η ψυχικά τότε κάτι δεν κάνουμε σωστά. Οι πνεύμονες θα πρέπει να γεμίζουν από πάνω έως κάτω, από μπροστά έως πίσω, και από την μία πλαϊνή πλευρά έως την άλλη. Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή εδώ, και να επισημάνουμε ότι η αναπνοή πρέπει να κρατιέται σχετικά χαμηλά στο σώμα και να μην έχει ευρεία διαφυγή προς τα επάνω, και πιο συγκεκριμένα στη επάνω περιοχή των πνευμόνων, παρά μόνο ελάχιστη ροή αέρα να στέλνεται ή αντανακλαστικά να απαιτείται, να<<ζητείται >>από τις φωνητικές χορδές, γιατί τότε έχουμε το φαινόμενο του <<<πνιξίματος>> ή του στενέματος του ήχου που φαίνεται ιδιαιτέρως στην επάνω περιοχή της φωνής ανεξαιρέτως κατηγορίας αυτής. Αναπνέουμε με το κάτω μέρος των πνευμόνων.
Αυτό συμβαίνει γιατί η γλωττίδα δεν μπορεί να ρυθμίσει μα ούτε και να συγκρατήσει και να διαχειριστεί την ροή του αέρα, αλλά και όλη η στοματοφαρυγγική κοιλότητα από φύσεως δεν έχει δημιουργηθεί με αυτήν την ιδιότητα, δηλαδή να διαχειρίζεται την αναπνοή. Συνέπεια αυτής της μη σωστής λειτουργικής διαχείρισης θα είναι το σφίξιμο στον λαιμό, στην σιαγώνα ,και στην γλώσσα. Προϋποθέσεις αρνητικές ..μάλλον εφιαλτικές για ένα τραγουδιστή όπου ανοίγουν αντίστροφα πλέον τον δρόμο και για το ανέβασμα του λάρυγγα, το πίσω γύρισμα της γλώσσας, (ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στο κλασσικό τραγούδι) όπου ανατομικά πλέον θα περιορίσει και όλον τον ακουστικό χώρο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Η διαχείριση θα πρέπει να γίνει από τους μυς της οσφυϊκής περιοχής, τους κοιλιακούς μύες, αλλά ιδιαιτέρως από τους λεγόμενους μεσοπλεύριους μύες.
Ο τραγουδιστής που το έχει καταφέρει αυτό βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, και όταν είναι πλέον αυτή η διαδικασία ενωμένη-συντονισμένη με την στοματοφαρυγγο- λαρυγγική κοιλότητα μιλάμε για το υψηλής ποιότητας τραγούδι. Βασικότατη προϋπόθεση για να λειτουργεί αβίαστα το νευρικό σύστημα πέρα από την σωστή διατροφή, την καλή απορρόφηση, την καλή πέψη, τον επαρκή ύπνο, τα θετικά αισθήματα, είναι η ορθή ορθοστατική δομή της σπονδυλικής στήλης. Θα πρέπει τα οστά και οι σπόνδυλοι να βρίσκονται στην σωστή θέση, στην σωστή διάταξη, για να κρατούν το σώμα σε ορθή στάση δίχως σφιξίματα, το κεφάλι να ιππεύει σωστά πάνω στον αυχένα και κυρίως πάνω στον πρώτο αυχενικό σπόνδυλο, και να μην δαπανάται ενέργεια στους μύες για να αναλάβουν αυτοί αυτόν τον ρόλο. Οι μύες παίζουν και αυτόν τον ρόλο τους, αλλά είναι δευτερεύον. Δεν πρέπει επουδενί να γίνει πρωτεύον. Η Κίρστεν Φλάγκσταντ ονομάζει τελικά αυτήν την σχολή, σχολή της υψηλής σπονδυλικής στήλης.
Εάν οι μύες αναλάβουν δευτερευόντως πλέον αυτόν τον ρόλο, τότε μιλάμε για άσκοπο ξόδεμα ενέργειας και κώλυμα αναπνευστικό, που είναι αποτέλεσμα της λάθος μυϊκής έντασης. Εδώ θα εισέλθει και θέμα κακής ψυχολογίας με την έννοια της λάθος εγγραφής ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που πολύ δύσκολα θα βγει ο υποψήφιος τραγουδιστής άλλα και ο δάσκαλος, γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να μην είναι λειτουργικό το νευρομυϊοστεικό σύστημα του τραγουδιστή, και αντανακλαστικά να δημιουργείται και κακή ψυχολογία, και άλλο να είναι η βάση στον τραγουδιστή η κακή ψυχολογία, ώστε να μπορεί να επιδρά αρνητικά πάνω ακόμα και σε ένα <<ίσιο>> ενεργητικά χαλαρό σώμα.
Ασκήσεις
Θα καθίσουμε σε μία καρέκλα στο εμπρός μέρος της εάν μπορούμε ,και με όρθια την κατεύθυνση του κορμού μας. Τα πόδια θα πρέπει να στηρίζονται χαλαρά και με ευθεία την κατεύθυνση τους. Προσέχουμε να μην έχουμε την αίσθηση ότι τα πόδια μας ωθούνται προς το πίσω μέρος της λεκάνης μας και να μας δημιουργούν μια αίσθηση κλειδώματος, σφιξίματος της πίσω μας περιοχής. Στα γόνατα μας νοητά ή αισθητά θα πρέπει να υπάρχει η προς τα εμπρός κατεύθυνση – αίσθηση. Παίρνουμε μία διαρκή ομαλή εισπνοή διάρκειας 3-4 δευτερολέπτων. Προσπαθούμε να αναπνεύσουμε σχετικά χαμηλά, δηλαδή προς τα κάτω με τον νόμο της βαρύτητας. Στόχος μας κατά την εισπνοή είναι να έχουμε την αίσθηση καθόδου του διαφράγματος. Στην τέλεια της μορφή η εισπνοή θα πρέπει να γεμίζει προς τα εμπρός,προς τα πλάγια και προς τα πίσω όλη μας την περιοχή. Αποφεύγουμε το κλείδωμα του θώρακα, και εάν είναι δυνατόν θα θέλαμε να έχουμε την ελαφριά ανόρθωση του θώρακα μας μετά την κάθοδο του διαφράγματος μέσω της εισπνοής. Εκπνέουμε χαλαρά και αφού αδειάσουν οι πνεύμονες, χωρίς όμως να έχουμε αίσθηση καθόδου του θώρακα προσπαθούμε να επαναλάβουμε το ίδιο. Η κάθε μας νέα εισπνοή προσπαθούμε να έρθει σε αίσθηση τέτοια που να την νοιώθουμε αντανακλαστικά. Εκτελούμε σετ των δέκα αναπνοών.